Dromaius novaehollandiae - Emu


EMÚ


Poznámka 1

VEDECKÁ KLASIFIKÁCIA

Kráľovstvo

:

Animalia

Kmeň

:

Chordata

Podkmeň

:

Vertebrata

Trieda

:

Aves

objednať

:

Struthioniformes

Rodina

:

Dromaiidae

Milý

:

Dromaius

Druhy

:

Dromaius novaehollandiae

Spoločný názov

: emu

VŠEOBECNÉ DÁTA

  • Výška od temena hlavy: 1,5 - 1,9 m
  • Výška dozadu: 1,0 - 1,3 mVáha: 50 - 55 kg
  • Dĺžka života: 6 rokov
  • Sexuálna zrelosť:2 roky
  • Dĺžka života: 5-10 rokov vo voľnej prírode

HABITAT A ZEMEPISNÁ DISTRIBÚCIA

Emu, vedecký názov Dromaius novaehollandiae rodinyDromaiidae, je vták, ktorý žije v Austrálii na rôznych druhoch biotopov, od zalesnených oblastí, po roviny, od pobrežných oblastí po vnútrozemské oblasti. Jedinou oblasťou, kde sa nenachádza, sú tropické lesy, ďaleký sever a všetky husto obývané oblasti. Je tiež možné ho nájsť na okraji púšte, ale až po období dažďov.

FYZICKA CHARAKTERISTIKA

Emu je veľký vták druhý iba po pštrosovi a rovnako ako on stratil schopnosť lietať, ale vyvinul si behanie vďaka obzvlášť dlhým a mocným končatinám, ktoré končia tromi prstami, viac ako pazúry, ktoré mu umožňujú mať vynikajúci výkon v zemi a ktoré sa v prípade potreby stanú útočnou zbraňou. Ak je ohrozená, môže dosiahnuť rýchlosť 50 km / h.


Poznámka 2

Existuje sexuálny dimorfizmus, pretože muž je asi o 10% menší ako žena.

Zvláštnosťou emu je, že pokožka má modrú farbu.

Má malé, špicaté krídla, dlhé asi 20 cm, ktoré stratili schopnosť lietať a jednoducho viseli po stranách. Perie má medzi vtákmi jedinečnú zvláštnosť, ktorá spočíva v tom, že má dvojité rachis, v skutočnosti sa z kalamu (čo je časť zafixovaná v koži) vyvíja sekundárne pierko rovnakej dĺžky, aké má hlavné. Táto zvláštnosť znamená, že jeho operenie je obzvlášť ostré a je umiestnené pozdĺž krku a na zadnej strane pozdĺžneho rozchodu, ktorý dáva pocit, že emu „vyčesáva s rozchodom v strede“. Peří je za mlada tmavej farby, ktoré sa vekom vplyvom slnka postupne zosvetľuje.

CHARAKTER, SPRÁVANIE A SOCIÁLNY ŽIVOT

Emu je spoločenský vták, ktorého možno nájsť vo dvojiciach, v malých skupinách alebo vo veľkých skupinách aj v stovkách jednotlivcov.

Je to zásadne plaché, ale veľmi zvedavé zviera, ktoré sa po dažďoch pohybuje z jednej oblasti do druhej a z tohto dôvodu je definované ako sťahovavý vták.

Nie je to teritoriálny vták v tom zmysle, že s výnimkou reprodukčného obdobia nemá územné nároky, pretože neustále hľadá vodu a jedlo, ktoré hromadí, aby vytvoril tukové zásoby na ťažké obdobia, počas ktorých môže tiež stratiť polovica hmotnosti (pozri odsek „Rozmnožovanie a rast mláďat“).

STRAVOVACIE NÁVYKY

Nie je to nijako zvlášť sofistikované zviera, ktoré sa prispôsobuje dostupnosti potravy: ak je dobré ročné obdobie, radšej sa živí semenami kvetov alebo jemnými výhonkami, ako aj malými stavovcami a hmyzom; ak sezóna nie je priaznivá, živí sa čímkoľvek, čo nájde, trávou alebo lístím, dokonca aj suchým a kožovitým.

Pri hľadaní potravy kráča veľmi pomaly pohybom hlavy na úroveň zeme a trhaním vegetácie zobákom a potom je jedlo prehltnuté úderom dozadu hlavou.

REPRODUKCIA A RAST MALEJ EMÚ

Mužské emu v kontexte reprodukcie, na rozdiel od väčšiny živočíšnych druhov, preberá kľúčovú úlohu, v skutočnosti je to on, kto sa stará ako o áčkovicu, tak o následný rast mláďat až do dospelosti.


Poznámka 3

Keď nastane obdobie párenia (v mesiaci december, to znamená počas austrálskeho letného obdobia), samica vydáva zvuky podobné bubnovým rytmom, aby prilákala pozornosť muža. V tom okamihu začne samec stavať hniezdo bylinami, vetvami, kôrou a čímkoľvek, čo nájde. Po dokončení samec čaká, kým žena prejde okolo, aby sa spárila.

Krátko pred skutočným párením stoja samec a samica vedľa seba, krútia hlavami a držia ohnuté krky, až kým si samica nesadne na miesto.

Od tohto okamihu a približne päť mesiacov používa pár rovnaké územie, kým samička vajcia nesie (od apríla do júna od 7 do 11 vajec). Jedná sa najmä o to, že majú veľmi intenzívnu zelenú farbu v okamihu, keď sú položené, a stávajú sa zrejúcimi embryami čiernej farby.

Ostatné samice môžu klásť vajíčka do toho istého hniezda, pričom vyliahnutie ponechajú vždy samca a nakoniec môžete mať hniezdo s až 15 - 25 vajcami.

Samica po znáške odíde a samcovi nechá vyliahnutie a následný rast mláďat. Po celé obdobie vajíčka zostáva samec bez pitia, bez jedla, bez vyprázdňovania a zriedka opúšťa hniezdo; iba často vyslovuje hlasné výkriky, aby bránil svoje územie a odradil všetkých votrelcov.

Asi po dvoch mesiacoch sa vajcia vyliahnu a keď sa mláďatá narodia, sú dobre tvarované, vážia asi pol kila a po niekoľkých hodinách sú schopné chodiť.

Majú perie s hnedými a krémovými pruhmi po celej dĺžke tela, ktoré im zostáva asi tri mesiace, čo umožňuje, aby boli kurčatá do veľkej miery maskované pred predátormi.

Samec môže tiež súhlasiť s tým, že bude chovať kurčatá z iných vrhov, pokiaľ nebudú väčšie ako jeho vlastné.

Počas rastu mláďat sú samce veľmi agresívne a neumožňujú nikomu priblížiť sa.

Kurčatá spravidla zostávajú s mužom asi päť mesiacov, ak sú potravinové a vodné podmienky optimálne, inak môžu zostať až rok. Po tomto období sú kurčatá úplne nezávislé a vo veku 2 rokov sú už schopné sa množiť.

STAV OBYVATEĽSTVA

Emu je zaradená do Červeného zoznamu IUNC 2009,2 medzi zvieratá s nízkym rizikom vyhynutia NEJMENŠIE ZABEZPEČENÉ (LC), a to z dôvodu, že žije v takom širokom rozmedzí, to znamená takmer v celom Austrálskeho kontinentu, že jeho populácia sa považuje za stabilnú.

VÝZNAM PRE SOCIÁLNY, EKONOMICKÝ A EKOSYSTÉM

Na začiatku storočia sa emu netešil veľkej sláve, ale miestni obyvatelia ho nemali v obľube, pretože boli veľkými požieračmi obilia a plodín všeobecne. V skutočnosti v roku 1932 existovala takzvaná „vojna emu“, len aby sa pokúsila „vykoreniť“ to, čo sa vtedy považovalo za mor. Postupom času bola vytvorená sieť dlhá stovky kilometrov, aby sa ich pokúsila zadržať, čím sa oddeľuje emu od kultivovaných oblastí juhozápadnej Austrálie.

Sú veľmi užitočnými vtákmi pri udržiavaní populácie kobyliek a húseníc na uzde.

V Austrálii existuje veľké množstvo týchto vtákov, ktoré extrahovali mäso aj kožu. Emu olej sa používa aj vo farmaceutickom a kozmetickom priemysle, zatiaľ čo vajcia majú na trhu s nábytkom, pretože sú maľované alebo inak spracované rôznymi spôsobmi.

KURIOSITA “

Emu sa spolu s klokanom nachádza v štátnom znaku Austrálie, pretože sú považované za symbol národnej fauny. Za týmito dvoma zvieratami sa nachádza štít, na ktorom sú zobrazené emblémy šiestich austrálskych štátov. Všetky sú obklopené vetvou zlatej mimózy, ktorá je národným kvetinovým znakom. Tento znak Austrálii udelil George V.

Druh Dromaius novaehollandiae je jediný prežívajúci druh rodu Dromaius.

Poznámka

  1. obrázok bez autorských práv, s povolením Sengkang:
  2. obrázok bez autorských práv, s láskavým dovolením Papphase;
  3. obrázok bez autorských práv, s povolením Darkros.

Video: Emu Dromaius novaehollandiae


Predchádzajúci Článok

Rôzne krotonové rastliny: Typy krotónových izbových rastlín

Nasledujúci Článok

Slon yucca