Athene noctua - sova


SOVA

Sova, nádherný dravý vták, ktorý sa príliš často spája so smolou a nešťastím, je v skutočnosti veľmi užitočným predátorom, zbožňovaným starými Grékmi a spájaným s kultom bohyne Atény.


Poznámka 1

VEDECKÁ KLASIFIKÁCIA

Kráľovstvo

:

Animalia

Kmeň

:

Chordata

Podkmeň

:

Vertebrata

Trieda

:

Aves

objednať

:

Strigiformes

Rodina

:

Strigidae

Podčeľaď

:

Surniinae

Milý

:

Athene

Druhy

:

Athene noctua

Poddruh

:

Athene noctua bactriana

Poddruh

:

Athene noctua orientalis

Poddruh

:

Athene noctua glaux

Poddruh

:

Athene noctua plumipes

Poddruh

:

Athene noctua miesenie

Poddruh

:

Athene noctua saharae

Poddruh

:

Athene noctua domorodé

Poddruh

:

Athene noctua somaliensis

Poddruh

:

Athene noctua lilith

Poddruh

:

Athene noctua spilogastra

Poddruh

:

Athene noctua ludlowi

Poddruh

:

Athene noctua vidalii

Poddruh

:

Athene noctua noctua

Spoločný názov

: sova

VŠEOBECNÉ DÁTA

  • Telesná výška : 21 - 24 cm
  • Rozpätie krídel: 54 - 60 cm
  • Váha: 105 - 220 gr
  • Chvost: 73-80 mm
  • Dĺžka života: 16 rokov na slobode

HABITAT A ZEMEPISNÁ DISTRIBÚCIA

Sova, vedecký názov Athene noctua patriaca do čeľade Strigidae, je vták, ktorý je súčasťou veľkej skupiny NIGHT RAPACI.


Poznámka 1

Je rozšírený vo všetkých oblastiach s teplým miernym podnebím v Európe, Ázii a severnej Afrike. V Taliansku je sova najrozšírenejším nočným dravým vtákom (vrátane mnohých menších ostrovov) s prekvapujúco vysokou schopnosťou šírenia a hniezdenia v porovnaní s inými európskymi krajinami. Nie je rozšírený v alpských oblastiach, v skutočnosti sa jeho rozsah obvykle pohybuje od hladiny mora až do nadmorskej výšky 600 m (až na niektoré výnimky). Úspešne sa predstavil aj vo Veľkej Británii a na vzdialenom Novom Zélande.

Pôvodným biotopom sovy boli piesočné a skalnaté púštne oblasti, stepi a útesy. Civilizácia tieto oblasti významne zmenšila, čo spôsobilo, že tieto priestory sú čoraz vzácnejšie. Napriek tomu dokázala prispôsobiť a kolonizovať definované sekundárne prostredia, to znamená tie miesta alebo ekosystémy, ktoré vytvoril človek, ako napríklad výklenky v mestských aj vidieckych budovách, ruiny, dutiny priemyselných skladov atď. niečo, čo sa nedeje, napríklad na Blízkom východe, kde sova naďalej hniezdi v primárnom prostredí, ktoré nie je kontaminované človekom, napríklad zemou na kamenistých miestach, čo je ideálne prostredie, aké sa stále vyskytuje v niektorých oblastiach Francúzska, Španielska, Portugalska a Grécka a v niektorých oblastiach Talianska (na Sardínii, v niektorých oblastiach Lazia, Basilicata, Puglia a na Sicílii), kde stále hniezdi na zemi medzi hromadami kameňov.

FYZICKA CHARAKTERISTIKA

sova má mohutné telo, pokryté hnedo-sivasto-hnedým perím. Hrudník a brucho sú zvyčajne svetlé s hnedastými pruhmi. Undertail je belavý.

Mláďatá sa dajú ľahko odlíšiť od dospelých, ako aj perím oveľa rovnomernejšej farby, a to aj preto, že perie na čele sú zle vyvinuté a krátke, akoby mali „štetinovú srsť“, ktorá dodáva hlave takmer obdĺžnikový tvar, zatiaľ čo u dospelých je perie rovnomerne vyvinuté, čo dodáva hlave oveľa zaoblenejší vzhľad.

Sova nemá žiadny sexuálny dimorfizmus, aj keď je samica o niečo väčšia ako samec.


Poznámka 1

Hlava je široká a plochá a chýbajú ušné chumáčiky prítomné v skutočnej sove, rovnako ako disk tváre typický pre nočné dravé vtáky, s očami umiestnenými vpredu, čiernymi krúžkami, veľkými a so žltou dúhovkou a čiernymi zrenicami. Zobák je žlto - sivasto - olivovozelený, robustný a zakrivený.

Krídla sú krátke a zaoblené.


HĽADÁME SOVU

Tarsi sovy sú pokryté belavým perím s holými prstami opatrenými tmavo sfarbenými a zakrivenými pazúrmi a umiestnené dva vpredu a dva vzadu (u denných dravých vtákov, napríklad v orli, je prst vpredu a tri prsty za) a jeden zo zadných prstov sa môže v prípade potreby posunúť dopredu, napríklad aby lepšie chytil korisť.

KOMUNIKÁCIA A VNÍMANIE

Sova je veľmi hlučný druh, ktorý vydáva sériu veľmi odlišných zvukov, ktoré sa líšia od jednotlivca k jednotlivcovi a od situácie k situácii. Napríklad sa vydáva typický, prenikavý a prenikavý spev opakujúci sa a pravidelný, aby sa zvýraznila teritorialita jednotlivca; zvonivý a veľmi nervózny zvuk je zvukom nebezpečenstva. Mladí ľudia niekedy počas noci vydávajú zvuky podobné mňau.


Poznámka 1

Emisia zvukov je maximálna počas reprodukčného obdobia.

Sluchový systém je veľmi vyvinutý a tvarovaný na lov. Sova, rovnako ako všetci členovia čeľade Strigidae, nemá vonkajšie ušné boltce, ale má ušné dutiny usporiadané asymetrickým a veľmi veľkým spôsobom, ktorý zaisťuje vnímanie zvukov. v momentoch, ktoré sa od seba mierne oddeľujú, a to uprednostňuje vyhodnotenie pohybov koristi aj v tme, čím sa uprednostňuje lokalizácia koristi.

Pohľad do sovy je v noci veľmi ostrý (aj keď menší ako v prípade mačky). Ich zorné pole je 110 ° s binokulárnym videním, ktoré napravia otočením hlavy až o 270 °.

Má veľmi akútny zrak vo dne aj v noci, a to vďaka veľkým očiam, ktoré majú veľmi vyvinutú rohovku a kryštalické látky a sú schopné zhromaždiť a sústrediť všetko možné svetlo, a tak premietajú veľmi jasný obraz do sietnice. Okrem toho majú v noci úplne rozšírenú sietnicu; sietnica s viac tyčami ako kužeľmi (ktoré sú tiež stimulované nízkou intenzitou svetla, ale s nevýhodou, že len ťažko rozlišujú farby a detaily obrázkov).

CHARAKTER, SPRÁVANIE A SOCIÁLNY ŽIVOT

Sova je sedavý druh a ako sme videli, vo vidieckom aj mestskom prostredí je úplne v pohode. Je to súmračný a nočný vták a počas tmy loví, bráni svoje územie, dvorí sa partnerovi, skrátka vykonáva všetky činnosti, ktoré sa bežne vykonávajú počas dňa.

Dnes je definované ako synantropné zviera, ktoré žije v rovnakom prostredí ako človek a kolonizuje mnohé mestské oblasti, kde našlo jedlo a vhodné miesta na reprodukciu.

STRAVOVACIE NÁVYKY

Sova má spravidla tendenciu prepadávať svoju korisť, ktorú po krátkom lete zachytí na zemi.

Jej potravu tvoria stavovce, ako sú cicavce, vtáky a plazy, ale najpodstatnejšiu časť potravy tvoria bezstavovce, najmä hmyz, ako sú chrobáky a orthoptera (kobylky).

Korisť je zachytená na zemi a radšej loví na otvorených miestach ako v hustých lesoch.

Pri štúdiu stravovacích návykov si ornitológovia pomáhajú štúdiom guľôčok (chumáčikov), ktoré sú vracané sovou a ktoré obsahujú perie, kosti a srsť zvierat, ktoré konzumujú, pretože tieto časti nie sú trávené. Hromady chumáča sa často nachádzajú na miestach, kde sova sedela alebo bola blízko hniezda, alebo kde jedla.


Poznámka 1

REPRODUKCIA A RAST MALÉHO

Reprodukčným obdobím je jar. Po párení sa nakladie 1 až 7 vajec a ukladá sa asynchrónne, to znamená vo vzdialenosti jedného dňa od seba.

Vajíčka sa liahnu iba samice po dobu 27 - 28 dní, na konci ktorých sa narodia kurčatá, ktoré krmí iba matka asi 2 - 3 týždne.

Mláďatá sa rodia s mäkkým a bielym operením, ktoré sa po týždni začne nahrádzať sivým perím a je dokončené do dvadsiatich dní.

Po 35 dňoch od narodenia sú schopné lietať.


Poznámka 1

STAV OBYVATEĽSTVA

Je zaradený do Červeného zoznamu IUNC 2009.2 medzi zvieratá s nízkym rizikom vyhynutia, NEJMENŠÍ OBAV (LC) vzhľadom na skutočnosť, že prirodzený biotop sovy je taký rozsiahly, že sa vyhýba nebezpečenstvu vyhynutia.

V Európe sa chovná populácia odhaduje na 560 000 - 1 300 000 hniezdiacich párov, čo predstavuje 16,80 000 - 3 900 000 jedincov (BirdLife International 2004). Vzhľadom na skutočnosť, že v Európe je populácia tohto zvieraťa prítomná u 25 - 49% svetovej populácie, odhad jedincov prítomných na svete sa odhaduje na 5 000 000 - 15 000 000.

VÝZNAM PRE SOCIÁLNY, EKONOMICKÝ A EKOSYSTÉM

Je to veľmi užitočný vták pre poľnohospodárstvo, pretože sa živí malými cicavcami (najmä hlodavcami) a hmyzom, a tak obsahuje množstvo týchto potenciálne škodlivých zvierat.

KURIOSITA “

V Grécku je zastúpená mincou 1 euro. Nie je prekvapením, že krajina ako Grécko s tisícročnou kultúrou sa rozhodla vtlačiť tomuto zvieraťu určite najpoužívanejšiu menu. V skutočnosti ju starí Gréci odpradávna zbožšťovali identifikáciou s Athénou (odtiaľ pochádza aj vedecký názov) Athene noctua) bohyňa múdrosti natoľko, že aj v dobových minciach sa našla podobizeň tohto milého nočného dravého vtáka.


Poznámka 1

V mnohých ďalších krajinách sa však tento malý vtáčik dlho považoval za symbol smoly.

Termín „urobte sovu“ na označenie osoby, ktorá robí všetko pre to, aby pritiahla pozornosť obdivovateľov, vyplýva zo skutočnosti, že v minulosti tento vták používali lovci ako lákadlo na chytanie iných vtákov, napríklad škovránkov, ktoré priťahovali práve Sova.

Phaedrus nám rozpráva príbeh Cikáda a sova (Tretia kniha - XVI Cicada et noctua), ktorý rozpráva príbeh o cikáde, ktorá nikdy neprestala spievať naštvaná sovu, ktorá cez deň odpočívala. Jedného dňa sova požiadala cikádu, aby prestala spievať, ale cikáda neprikladala svojim slovám nijakú váhu a pokračovala vo svojej piesni.

«Potom sova povedala cikáde: -Vaše piesne ma nedajú spať a zdá sa, že pochádzajú zo zvuku apollonskej citary, z tohto dôvodu by som s vami chcel vypiť nektár, ktorý mi nedávno dal Pallas; príďte, ak vám na tom tak záleží, poďme si pripiť! Cikáda hrdá na tieto slová sa priblížila k sove, ktorá ju za chvíľu takto zjedla, čo v živote nedovolila, súhlasila, keď bola mŕtva. Morálka tohto príbehu bola taká, že ten, kto nežiaril láskavosťou, narazil na bolesť z jeho arogancie. ““

Poznámka

(1) S láskavým dovolením Paul Bunyard, Wild Informácie o obrázkoch


Video: Výr velký


Predchádzajúci Článok

Chladné odolné rastliny levandule: Tipy na pestovanie levandule v záhradách zóny 4

Nasledujúci Článok

Hrozno odrody Sensation - veľmi skorý príjem bobúľ na ich letnej chate